XLR Testkastje voor symmetrische audio verbindingen

 ReactiesNaar.jpg


In het kort:  
Testen van differentiele audio ingangen en kabels, voorzien van 3-polige XLR connectoren.


Achtergrond: 

Testen van Castra apparatuur en kabels.Uitwerking:

Er is een differentiele driver en een verzwakker, in stappen van 0, -20, -40, -60, -80 en -100 dB. Het ingangssignaal is extern met de BNC-connector, of intern met een blokgolf oscillator. De male en female XLR connectoren zijn paralel geschakeld. De + en - signalen kunnen aan het Plus-signaal, aan GND of aan de min-kant van het signaal gelegd worden. Door ze beide aan hetzelfde signaal te leggen kan de common-mode onderdrukking van een differentiele ingang getest worden. In combinatie met een "known good"  receiver (bijv. de mengtafel) kunnen ook kabelfouten opgespoord worden.


Rimg0140-t.jpg

Schema:

Schema.jpg


Circuit beschrijving:


De differentiele driver is een DRV134 van Burr-Brown. Daarachter komt een laddernetwerk met stappen van 20 dB (Factor 10 in spanning)

Met de schakelaars S4 en S5 kan gekozen worden aan welk signaal de afgaande leidingen liggen.

De oscillator is met een 74HC00 gebouwd en levert een blokgolf van ca. 1 kHz. De positieve terugkoppeling met R1 en R2 naar de voet van C1 geeft een substantiele hysteresis, waardoor de frequentie stabiliteit verbetert. Het signaal wordt AC gekoppeld en met R4 en R5 tot 1 Volt piek-piek teruggebracht.

Met S2 wordt het ingangssignaal gekozen. Bij de keuze extern wordt de voeding van de oscillator uitgeschakeld, zodat er geen overspraak kan optreden.

De voeding is uit 2 stuks 9V blok-accu of -batterij. De 5Volt voor het oscillator-IC wordt met een 78L05 afgeleid.

 

Foto's inwendige:


Rimg0138-t.jpg


Het printje is hier weggekplapt. Het zit normaal boven de schakelaar en de BNC connector.


Rimg0139-t.jpg


Details van de bedrading.